МЕНИ

Насловна » Архива » Актуелно

Актуелно

20.12.2017.

МОНОГРАФИЈА – ЛЕКОВИТЕ ВОДЕ ВОЈВОДИНЕ КАО ПОТЕНЦИЈАЛ ЗА РАЗВОЈ БАЊСКОГ ТУРИЗМА

Из штампе је 2017. године изашла монографија „Лековите воде Војводине као потенцијал за развој бањског туризма“ аутора мр Милана Томића дипл.инж.геол. (Геолошки завод Србије) и професора др Милојка Лазића, дипл.инж.геол.(Рударско геолошки факултет, Универзитет у Београду). Монографију је издала “Задужбина Андрејевић”. Ова монографија је проистекла из вишегодишњих истраживања везаних за потенцијале термоминералних-лековитих вода на простору Војводине која су рађена за потребе Покрајинског секретаријата за енергетику и минералне сировине. У овим истраживањима, поред запослених из Геолошког завода Србије и Рударско-геолошког факултета, учествовали су и стручњаци са Медицинског факултета.

 Монографија (корице) „Лековите воде Војводине као потенцијал за развој бањског туризма“

 Монографија (корице) „Лековите воде Војводине као потенцијал за развој бањског туризма“

У монографији су приказани начин и услови формирања термоминералних-лековитих вода на простору целе Аутономне Покрајине Војводине, као и њихова медицинска својства. Добијени резултати ових вишегодишњих истраживања су веома значајни и корисни за опште добро АП Војводине, као и целе Републике Србије, како са апекта применљивости лековитих вода, тако и са аспекта туризма.

 Промоција монографије у Задужбини Илије М. Коларца

 Промоција монографије у Задужбини Илије М. Коларца

12.12.2017.

Посета Геолошког завода Србије Геолошком инсституту у Минску

На позив Републичког унитарног предузећа „Научно-производни центар за геологију“, директор Геолошког завода Србије Проф. др Драгоман Рабреновић и саветница за међународну сарадњу Александра Гулан, дипл. инж. геологије боравили су у Белорусији од 28- 30. новембра 2017. године поводом прославе 90. година Института за геологију у Минску.
У позивном писму Института за геологију у Минску било је предвиђено следеће:

 1. Поздравни говор – обраћање директора ГИС, који је испред Геолошког завода Србије поздравио свечани скуп кога су чинили Министар природних ресурса и заштите животне средине, представници Академије наука Белорусије, директор института и бројне званице и честитао јубилеј 90. година постојања Института у Минску. Пред директора Геолошког завода Србије свечаности су присуствовали представници геолошких  завода и института региона (Русија, Казахстан и Украјина).
 Посета Геолошког завода Србије Геолошком инсституту у Минску   Посета Геолошког завода Србије Геолошком инсституту у Минску

Поздравни говор директора Геолошког завода Србије поводом јубилеја Геолошког института у Минску

 1. После свечаног програма у Геолошком институту настављен је разговор са белоруским колегама о модалитетима сарадње на бази потписаног Меморандума између нашег Завода и Института у Минску који је потписан 2014. године. Номинована је сарадња у области аерокосмичке геологије. Договорено је да колега Андреј Роумалдович сачини програм сарадње који ће кроз 10. дана бити достављен Геолошком заводу Србије на разматрање.
 2. Другог дана посете, делегација Геолошког завода Србије, заједно са колегама из Минска посетила је Национални парк Берински где је настављен разговор о сарадњи.
 Посета Геолошког завода Србије Геолошком инсституту у Минску   Посета Геолошког завода Србије Геолошком инсституту у Минску

              Еколошки центар                                     Национални парк (простране мочваре)

15.09.2017.

ОБАВЕШТЕЊЕ

Геолошки завод Србије биће домаћин јесењег годишњег скупа организације EuroGeoSurveys (Европских геолошких завода) који ће се одржати од 10-13. 10. 2017. године.

 • 43 EuroGeoSurveys General Meeting (EGS), 11.10.2017.
 • 43 Directors Workshop – Mineral Resources Potential – Истраженост, значај и перспективе, 11.10.2017.
 • Теренска екскурзија, 12-13.10.2017.

15.09.2017.

ОБАВЕШТЕЊЕ

Поводом јесењег годишњег скупа организације Европских геолошких завода, Геолошки завод са суорганизаторима организује изложбу у Дому Народне Скупштине Србије на тему „Геологија Србије“. Свечано отварање је предвиђено 11.10.2017. године у 18,30 часова а изложба ће трајати до 25.10.2017. године.

20.07.2017.

Потписан споразум о сарадњи између Словачког геолошког института Dionýz Štúr и Геолошког завода Србије

На обострану иницијативу два завода, у присуству Г-дина Синише Танацковића, помоћника министра - Сектор за геологију и рударство, и Јелене Mиленковић, шефице Одсека за геолошка истраживања Министарства рударства и енергетике РС, потписан је споразум о сарадњи два завода у области геолошких истраживања. Састанак је одржан у просторијама Геолошког завода Србије 13. јуна 2017. године.

Присутнима су се обратили Г-дин Синиша Танацковића, помоћник министра, Проф. Др Драгоман Рабреновић, директор Геолошког завода Србије, и Г-дин Бранислав Зец, директор Државног геолошког института Словачке.

 Потписан споразум о сарадњи између
Словачког геолошког института Dionýz Štúr и Геолошког завода Србије

Г-дин Бранислав Зец, директор Државног геолошког института Словачке, и Проф. Др Драгоман Рабреновић, директор Геолошког завода Србије

По потписивању сарадње, дате су идеје за тематске области сарадње (геологија Карпато-балканида; лабораторијска сарадња; екогеологија; хидрогеологија; и остале области).

12.07.2017.

Геолошки завод Србије на стручном скупу ''Геологија Републике Српске и региона'' у Бања Луци

Делегација Геолошког завода Србије, на позив Геолошког завода Републике Српске и Министарства индустрије, енергетике и рударства Републике Српске присуствовала је стручном скупу ''Геологија Републике Српске и региона'' одржаног 16. јуна 2017. године. Том приликом обележено је 25 година рада Геолошког завода Републике Српске, и презентовани су пленарни реферати Геолошких завода и института земаља региона.

У име Геолошког завода Србије скупу се обратио Проф др. Драгоман Рабреновић.

Директор Геолошког завода Републике Српске уручио је Повељу Геолошком заводу Србије за успешну сарадњу.

 Геолошки завод Србије на стручном скупу
''Геологија Републике Српске и региона'' у Бања Луци

У оквиру промоције Геолошког гласника 37-Нова серија 5, др. Бојан Главаш-Трбић из Геолошког завода Србије је изложио ''Резултате истраживања доњег Подриња, Геолошка карта Србије и Републике Српске-БиХ 1:50 000. лист Зворник'' (аутори: Бојан Главаш-Трбић, Драган Митровић, Дивна Јовановић, Спасоје Главаш, Славица Ђајић, Љубомир Гајић, Даница Поповић, Евица Дивковић-Голић, Цвјетко Сандић).

Директори Геолошких завода Србије и Републике Македоније потписали су споразум о сарадњи.

10.10.2016.

Државни службеници Геолошког завода Србије на стручном усавршавању у Кини

Министарство трговине Народне Републике Кине поверило је Развојно истраживачком центру Кинеског геолошког завода организацију Семинара ''Геолошки заводи и руковођење минералним ресурсима за државне службенике земаља дуж 'један појас један пут' правца ('the Belt and Road')'' у Пекингу у трајању од 9. до 29. септембра 2016.год. Четворо запослених државних службеника Геолошког завода Србије имало је прилику да похађа семинар на коме су предавачи били експерти из Министарства за земљиште и ресурсе Народне Републике Кине, Кинеског геолошког завода и Института за геофизичка и геохемијска истраживања.

 Полазници Семинара ''Геолошки заводи и руковођење минералним ресурсима 
за државне службенике земаља дуж 'један појас један пут' правца ('the Belt and Road')''     ДПолазници Семинара ''Геолошки заводи и руковођење минералним ресурсима за државне службенике земаља дуж 'један појас један пут' правца ('the Belt and Road')''

Полазници Семинара ''Геолошки заводи и руковођење минералним ресурсима
за државне службенике земаља дуж 'један појас један пут' правца ('the Belt and Road')''

 уручени су Геолошки атласи Србије 1:2 000 000 у име Геолошког завода Србије     уручени су Геолошки атласи Србије 1:2 000 000 у име Геолошког завода Србије

Проф др. Вангу (Prof Xueqiu Wang), Институт за геофизичка и геохемијска истраживања,
и д.р Давену (dr Liu Dawen), Кинески геолошки завод,
уручени су Геолошки атласи Србије 1:2 000 000 у име Геолошког завода Србије

Предавања су била усклађена релевантним тематским областима као што су: развој и примена система за теренско дигитално геолошко картирање, примена технологија аеро геофизике и даљинске детекције за потребе змљишта и ресурса Кине, геофизичка и геохемијска истраживања Кине, регулатива у области рударства и минералних ресурса Кине, итд.

Поред предавања, полазници Семинара имали су прилику да посете Зијин рудник (Zijin Group Co. LTD) у Фуџијан области на југу Кине, да учествују на Конгресу и сајму рударства Кине у Тијанђину, и да посете Институт за геофизичко и геохемијско истраживање у Лангфангу у Хебеи области.

 Полазници Семинара у посети руднику злата, бакра и цинка, Зијин    Полазници Семинара у посети руднику злата, бакра и цинка, Зијин

Полазници Семинара у посети руднику злата, бакра и цинка, Зијин

 Полазници семинара на Конгресу Рударства Кине 2016.те     Полазници семинара на Конгресу Рударства Кине 2016.те

Полазници семинара на Конгресу Рударства Кине 2016.те

 састанак са представницима Републике Србије, Републике Српске, Републике Црне Горе, и Ирана

За време Конгреса, на иницијативу колега
из Кинеског геолошког завода одржан је
састанак са представницима Републике Србије, Републике Српске,
Републике Црне Горе, и Ирана
а са темом могући заједнички пројекти

Поред посета геолошким музејима, архиви и фонду геолошког материјала, организатор је учинио напор да приближи културу и историју Кине полазницима Семинара посетама неких од значаних локација као што су Велики кинески зид, Забрањени град, и Хака етно село.

 Полазници Семинара у Вулканском парку

Полазници Семинара у Вулканском парку

 Детаљ из Геолошког парка при Фонду за материјану документацију

Детаљ из Геолошког парка при Фонду за материјану документацију

Геолошки завод Србије имао је презентацију на Конгресу и сајму рударства Кине (2016 China Mining Congress and expo) под насловом ''Геолошки завод Србије у оквиру 'један појас један пут' иницијативе.

Семинар је успешно комплетиран завршном церемнојом уз уручење сертификата полазницима у просторијама Кинеског геолошког завода.

 Церемонија затварања Семинара, и уручења сертификата    Церемонија затварања Семинара, и уручења сертификата

Церемонија затварања Семинара, и уручења сертификата
о комплетираном Семинару, екипа Геолошког завода Србије
(Вук Касалица, ЈеленаКокот, Милан Томић, Александра Гулан)

Приликом боравка у Пекингу, државни службеници Геолошког завода Србије имали су част и задовољство да буду срдачно примљени од стране Амбасадора Републике Србије у Народној Републици Кини, Г-дина Милана Бачевића и његове супруге, којима су пренели поздраве руководства и запослених Завода.

 Амбасадор, Г-дин Милан Бачевић и екипа Геолошког завода Србије

Амбасадор, Г-дин Милан Бачевић и екипа Геолошког завода Србије

Ово је још један пример у низу успешне сарадње Народне Републике Кине и Републике Србије који је уследио по потписивању меморандума о сарадњи 2013.год. а потписаним између тадашњег Министарства животне средине, рударства и просторног планирања Републике Србије и Министарства земље и ресурса Народне Републике Кине, као и између Геолошког завода Србије и Кинеског геолошког завода. Такође, остварени су професионални контакти са осталим многобројним полазницима Семинара којих је било око 120 у четири тематске групе.

29.06.2016.

Делегација Геолошког завода Србије у кинеском Институту за геофизичка и геохемијска истраживања

Делегација Геолошког завода Србије, Предраг Мијатовић, дипл.инж.геол. заменик директора и Александра Гулан, дипл.инж.геол.-саветник за међународну сарадњу, боравила је у Лангфангу од 10-17.5.2016. на позив и у организацији Института за геофизичка и геохемијска истраживања Народне Републике Кине (IGGE) и Интернационалног центра за глобалну геохемију (ICGG UNESCO).

Повод за посету наше делегације НР Кини био је, у првом реду, присуство церемонији потписивања споразума о оснивању Интернационалног центра за глобалну геохемију, између UNESCO-а и ICGG-a, Министарства земљишта и ресурса Народне Републике Кине. Споразум о оснивању међународног центра потписали су у име UNESCO-а Dr Flavia Schegel и ICGG-a Dr Cao Weixing, the Vice minister of Ministry of Land & Resources of Chinese Government

 Dr Flavia Schegel и Dr Cao Weixing    Делегација Геолошког завода Србије у кинеском Институту за геофизичка и геохемијска истраживања

Dr Flavia Schegel и Dr Cao Weixing (лево)

Dr Flavia Schegel, Assitent Director-General for Natural Sciences-UNESCO и Dr Jiang Daming, Minister of Land and Resources PR China (десно)

Церемонију свечаног почетка рада Интернационалног центра за глобалну геохемију откривањем ICGG UNESCO свечане плоче озваничили су Dr Flavia Schegel - UNESCO и Министар за земљиште и ресурсе НР Кине Dr. Jiang Daming.

 Делегација Геолошког завода Србије у кинеском Институту за геофизичка и геохемијска истраживања

Делегација Геолошког завода Србије присуствовала је и Workshop-у о искуствима из више земаља у изради геохемијских карата различитих размера. Предавања су одржали представници геолошких служби, завода и института из: Кине, Грчке, Мексика, Боливије, Перуа, Монголије, Русије, САД, Аустралије. На крају предавања, учесницима курса уручени су Сертификати за учешће на курсу Интернационалног центра за глобалну геохемију.

 Делегација Геолошког завода Србије у кинеском Институту за геофизичка и геохемијска истраживања

Испред организатора,сертификате о учешћу додељивао је Prof Dr Wang Xueqiu
Co-leader за IUGS/IAGC радну групу за Глобалне геохемијске основе,
Извршни директор UNESCO интернационалног центра за Глобалне геохемијске основе, и
Директор Одељења за примењену геохемију Института за геофизичка и геохемијска истраживања (IGGE)

У паузи курса делегација Геолошког завода Србије одржала је радни састанак са представницима Кинеског геолошког завода и IGGE Dr Liu Dawen, Prof Dr Wang Xueqiu, и Dr Zhou Jian. Тема састанка била је процедура око започињања реализације заједничког пројекта 'Геохемијска карта Србије' и опремање хемијске лабораторије Геолошког завода Србије савременом опремом.

 Делегација Геолошког завода Србије у кинеском Институту за геофизичка и геохемијска истраживања

Dr Liu Dawen, Александра Гулан, Prof Dr Wang Xueqiu, Предраг Мијатовић, и Dr Zhou Jian

На крају састанка представници IGGE најавили су посету Геолошком заводу Србије током августа месеца 2016.

 Делегација Геолошког завода Србије у кинеском Институту за геофизичка и геохемијска истраживања

Детаљи службене посете, ICGG UNESCO
На позив и у организацији IGGE домаћинина, делегације из Русије, Монголије, Грчке, Немачке, Аустралије, САД, Перуа, Мексика, Бразила, Колумбије, Јужне Африке, Намибије, Либерије, Замбије, Зимбабвеа, Мадагаскара, Турске, Ирана, и Србије, као и колеге из неких од кинеских геолошких институција

18.12.2015.

Међународна сарадња Геолошког завода Србије

У званичну посету, у Геолошки завод Србије (GZS) 18.12.2015. године допутовала је делегација Института за геофизичка и геохемијска истраживања (IGGE) из Народне Републике Кине, коју је предводио dr Xueqiu Wang, директор Сектора за примењену геохемију, и господин mr Zhou Jian.

Састанку су присуствовали Синиша Танацковић, помоћник министра МРЕ и Јелена Миленковић, шеф одсека за геологију, МРЕ.

Циљ посете dr Xueqiu Wang је билатерална сарадња која се спроводи на основу Меморандума о сарадњи (MoU) између Геолошког завода Србије и Геолошког завода Кине потписаног 04.11.2013. године. Геолошки завод НР.Кине (CGS) сачињава 27 институција, а IGGE је повезан са CGS у оквиру групе од тринаест истраживачких института кинеске Академије геолошких наука (CAGS), чије надлежно министарство је кинеско Министарство за земљиште и ресурсе.

Обе стране су радиле на усаглашавању текста Споразума за израду пројекта Геохемијска карта Србије, а на бази одобрења од стране Министарства рударства и енергетике (број: 401-00-00249/2014-08 од 8.9. 2014). Одлучиће се за ону размеру Геохемијске карте која је прихватљива за Србију. Предвиђено је да ће кинеска страна овим пројектом донирати опрему за лабораторију Геолошког завода Србије, као и да ће сносити све трошкове евентуалног боравка кинеске стране у Србији.

 Међународна сарадња Геолошког завода Србије

Састанак је водио Директор Геолошког завода Србије,
Проф. др Драгоман Рабреновић

Циљ овог скупа био је упознавање истраживачких искустава GZS и IGGE у области геохемијског картирања, и могућностима за сарадњу. Дискутовани су видови реализације изградње лабораторијских капацитета GZS.

27.05.2015.

Геолошки завод Србије и EuroGeoSurveys

Геолошки завод Србије посетила је делегација  EuroGeoSurveys-(ЕГС) из Брисела, предвођена Генералним секретаром господином Луком Демикелијем. Том приликом, Геолошки завод Србије организовао је скуп интернационалног каратктера у згради Владе Републике Србије у Немањиној бр. 11. Поред представника ЕГСа скупу су присуствовали директори  геолошких завода и института Републике Србије, Републике Хрватске, Федерације Босне и Херцеговине, Републике Српске и Републике Црне Горе, као и представници Министарства рударства и енергетике Републике Србије.

 Геолошки завод Србије и EuroGeoSurveys

Састанак је водио Директор Геолошког завода Србије,
Проф. др Драгоман Рабреновић

Геолошки завод Србије је постао пуноправни члан ЕГС организације од марта 2015. године.

ЕГС је непрофитабилна организација са седиштем у Бриселу, која окупља 37 националних геолошких завода и неколико регоионалних завода у Европи обухватајући око 20 000 колега геолошке струке. Организација обезбеђује геолошким заводима стручне, објективне, одмерене, и практичне  савете и информације са цилем пружања помоћи при решавању бројних питања за потребе доношења релевантне националне регулативе као и њене хармонизације са европским директивама, као и изналажење решења за многобројна и разноврсна питања из делокруга ужих стручних геолошких области. ЕГС има активну улогу у промоцији геологије у Европи као и глобално.

 Геолошки завод Србије и EuroGeoSurveys

др Луца Демицхели, Генерални секретар, Целине Андриен, шеф адмиснистрације,
Проф. др Јосип Халамић и др Хазим Хрватовић, чланови управног одбора ЕГСа

 Геолошки завод Србије и EuroGeoSurveys

Проф. др Драгоман Рабреновић, Предраг Мијатовић, др Дејан Барјактаровић,
Драган Михајловић, др Јован Ковачевић, директори Геолошког завода Србије

Циљ овог скупа био је упознавање улоге ЕГС-а у европским размерама, првенствено са могућностима за сарадњу завода. Разговарало се о потреби сарадње геолошких завода земаља Западног Балкана. Директори завода, представници Министарства и чланови ГЗС су позвани да узму учешће у виду дискусија.

По успешном завршетку скупа, гости су имали прилику за кратку посету Геолошком заводу Србије.

 Геолошки завод Србије и EuroGeoSurveys

Детаљ са интернационалног скупа одржаног 27 маја 2015.
у организацији Геолошког завода Србије

 Врх стране
 Министарство рударства и енергетике BEWARE Геолошки информациони систем Србије WEBGIS за геологију и рударство Јавне набавке Укидање печата